Waarom kiest u ons?

Deskundig

35 jaar ervaring

Betrokken

Uw belang is ons belang

Doelmatig

Vlot, efficiënt en effectief

Betrouwbaar

Wij komen onze afspraken na

Klanten die u voorgingen:

Het relatiebeding. Een nuttige tip uit mijn praktijk

Naar aanleiding van een zaak waar ik onlangs bij betrokken was, geef ik u in deze blog enkele nuttige tips over het concurrentiebeding en het relatiebeding.

Naar aanleiding van een zaak waar ik onlangs bij betrokken was, geef ik u in deze blog enkele nuttige tips over het concurrentiebeding en het relatiebeding.

Wat ik hieronder schrijf over het concurrentiebeding, geldt hetzelfde voor het relatiebeding.

Concurrentiebeding (on)geldig

Het concurrentiebeding is een "gevaarlijk" beding voor de werkgever: Je denkt als werkgever dat je het duidelijk overeengekomen bent en ineens blijkt het tóch niet geldig te zijn.

Een concurrentiebeding moet schriftelijk overeengekomen zijn, anders is het niet geldig.

Als u een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit, moet u het opnieuw overeenkomen.

Het verliest zijn werking als u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer ingrijpend gewijzigd hebt, het beding hierdoor aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken en de werknemer hier daadwerkelijk door benadeeld wordt om elders werk te vinden.

Hét voorbeeld hiervan is de promotie. Een "gewone" werknemer kan gemakkelijker elders een baan vinden dan bijvoorbeeld een bedrijfsleider. Dus moet het concurrentiebeding bij een dergelijke promotie opnieuw overeengekomen worden.

Nieuwe arbeidsovereenkomst?

U hebt met uw werknemer een arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding. U kent hem een hogere (uniekere) functie en een bijpassende salarisverhoging toe. Dit legt u vast in een addendum (toevoegsel) bij de bestaande arbeidsovereenkomst, waar u voor alle zekerheid nog eens in zet dat alle bedingen blijven gelden.

Is dit zo voldoende voor als u later discussie over het concurrentiebeding krijgt? Nee hoor, het zit zelfs twee keer verkeerd!

Om te beginnen zou de rechter wel eens kunnen vinden dat u tóch met uw werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst gesloten hebt. Dan moet u het concurrentiebeding opnieuw overeenkomen, wat u niet gedaan hebt.

Is het wél dezelfde arbeidsovereenkomst gebleven, dan krijgt u natúúrlijk de hele discussie dat het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken, dat uw ex-werknemer daardoor moeilijker elders werk kan vinden enzovoort.

Tip

Zorg ervoor dat u dit alles niet over uzelf afroept. Als u de arbeidsovereenkomst door een addendum wijzigt, ga dan niet verwijzen, maar schrijf het concurrentiebeding en/of het relatiebeding in dat addendum opnieuw met beide handtekeningen eronder op! Het is een kleine moeite en u voorkomt er veel ellende en gedoe mee.

Artikel geschreven door Paul Van Hoef

Paul Van Hoef is al ruim dertig jaar uw betrokken en betrouwbare advocaat. Uw belang is zijn belang, hij stopt pas als alle wegen zijn benut. Hij is ijzersterk als het aankomt op het oplossen van juridische puzzels. Vervolgens kan hij dit duidelijk uitleggen, waardoor u te allen tijde weet waar u aan toe bent. Hierdoor kan hij u goed bijstaan om een juridisch conflict te voorkomen of te winnen.

Paul Van Hoef