Waarom kiest u ons?

Deskundig

35 jaar ervaring

Betrokken

Uw belang is ons belang

Doelmatig

Vlot, efficiënt en effectief

Betrouwbaar

Wij komen onze afspraken na

Klanten die u voorgingen:

Tweemaal loon betalen bij ziekte?

U bent werkgever en uw zieke werknemer kan al een aantal jaren de arbeid die u met hem overeengekomen bent, d.w.z. de bedongen arbeid, niet meer verrichten.

U bent werkgever en uw zieke werknemer kan al een aantal jaren de arbeid die u met hem overeengekomen bent, d.w.z. de bedongen arbeid, niet meer verrichten. U hebt hem nieuwe, passende arbeid in uw eigen bedrijf te geven. Na een aantal jaren wordt hij opnieuw ziek.

Moet u zijn loon dan opnieuw doorbetalen?

Nee, behalve als de passende arbeid intussen de nieuwe, bedongen arbeid geworden is. Want alleen wie voor de bedongen arbeid ziek is, heeft gedurende maximaal twee jaar recht op doorbetaling van zijn loon.

Is tijdsverloop hiervoor voldoende?

Nee, tijdsverloop alleen is niet genoeg. De bedongen arbeid is immers de arbeid die u met uw werknemer overeengekomen bent. Ook de nieuwe, bedongen arbeid moet u dus met hem overeengekomen zijn. En door enkel tijdsverloop gebeurt dit niet.

Om van passende arbeid de bedongen, overeengekomen arbeid te maken moet ú - en niemand anders - iets gedaan of nagelaten hebben, waardoor uw werknemer in redelijkheid kan menen dat zijn werk de nieuwe, met u overeengekomen arbeid geworden is.

Een recente zaak

In een recente zaak (gepubliceerd op 25 januari 2017) wees de rechter de loonvordering bij ziekte van een werknemer na meer dan vier jaar passende arbeid af. Er was nog steeds slechts sprake van passende arbeid.

Hierbij speelde onder andere mee, dat er nog geen sprake van een medische eindtoestand was, zodat niet aannemelijk was dat de werkgever al een nieuwe arbeidsovereenkomst had willen sluiten.

Uw belang

U hebt er dus belang bij dat de passende arbeid niet onbedoeld de nieuwe, bedongen arbeid wordt. Want als dit gebeurd is, kunt u het niet meer terug te draaien (eenmaal overeengekomen, blijft overeengekomen).

Laat u daarom, als een werknemer van u passende arbeid verricht en u dit vooralsnog zo wilt houden, tijdig over de do’s and don’ts adviseren.

Artikel geschreven door Paul Van Hoef

Paul Van Hoef is al ruim dertig jaar uw betrokken en betrouwbare advocaat. Uw belang is zijn belang, hij stopt pas als alle wegen zijn benut. Hij is ijzersterk als het aankomt op het oplossen van juridische puzzels. Vervolgens kan hij dit duidelijk uitleggen, waardoor u te allen tijde weet waar u aan toe bent. Hierdoor kan hij u goed bijstaan om een juridisch conflict te voorkomen of te winnen.

Paul Van Hoef