Waarom kiest u ons?

Deskundig

35 jaar ervaring

Betrokken

Uw belang is ons belang

Doelmatig

Vlot, efficiënt en effectief

Betrouwbaar

Wij komen onze afspraken na

Klanten die u voorgingen:

Zo houdt u de nieuwvestiging van een concurrent tegen!

Als u bezwaar tegen de nieuwvestiging van uw concurrent wilt maken, investeer dan in het indienen van goede zienswijzen en in de besluitvorming in de raad.

In mijn praktijk ruimtelijke ordening krijg ik ondernemers die mij vragen bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning voor een nieuwvestiging van hun concurrent in dezelfde of een nabije gemeente. Ook in de gepubliceerde rechtspraak komen uitspraken over dergelijke zaken met enige regelmaat voorbij.

Tip:

Probeer het bij de gemeente te winnen, want bij de rechter hebt u weinig kans.

U doet er dus verstandig aan om voor het indienen van de zienswijzen tegen de ontwerp-omgevingsvergunning en, mocht die nodig zijn, tegen de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen (vvgb) goede, juridische hulp in te roepen. U kunt uw geld hier beter in deze fase bij de gemeente aan uitgeven dan bij de rechter.

Goede zienswijze, kansloze beroepsgrond

Als voorbeeld geef ik u het argument "de nieuwvestiging heeft te weinig parkeerplaatsen". Dat is vervelend voor de buren van de nieuwe zaak, maar u als concurrent hebt daar drie kilometer verderop geen enkele last van. In beroep bij de rechter is dit argument daarom kansloos. Als zienswijze kunt u het wél naar voren brengen en moet er ook op gereageerd worden.

Minder klanten, omzetverlies en zelfs het moeten sluiten van uw zaak en de leegstand van uw pand zijn voor de rechter geen reden om een streep door de aan uw concurrent verleende omgevingsvergunning te halen. Dat hoort nu eenmaal bij het economische spel; ruimtelijke ordening is niet bedoeld om concurrenten te weren.

Het valt op hoe vaak kansloze beroepsgronden als hiervóór genoemd nog naar voren gebracht worden, zoals in de uitspraak van de de rechtbank Limburg van 9 februari jl. in een zaak van supermarkten tegen een concurrent.

Relevante leegstand

Wat wél in strijd met een goede ruimtelijke ordening is, is relevante leegstand. Dat is, kort gezegd, dat het pand náást of in de buurt van dat van u leeg komt te staan, waardoor voor u het ondernemersklimaat verslechtert. Tja, ik heb er niet eerder zo over nagedacht, maar u moet dus uw buurman vragen om bezwaar te maken met als argument dat u het niet zult redden! Een dergelijk procedure zal niet gauw gevoerd worden.

Ga naar de hoorzitting!

Nogal eens is een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) nodig, die door de gemeenteraad verleend moet worden. Dat biedt u of uw gemachtigde de mogelijkheid én om daar zienswijzen tegen in te dienen én om uw zaak in de raadscommissie en de raad te bepleiten. Daar moet u als uw belang groot is zeker in investeren en gebruik van maken.

Succes is niet verzekerd (ik had er een keer geen succes mee), maar bij de rechter over een verleende vvgb klagen is normaal gesproken hoe dan ook vergeefse moeite en zonde van het geld ("de raad heeft een grote vrijheid om ..." is dan de standaardoverweging).

Hoe kan ik u helpen?

Als u een zaak hebt als in deze blog besproken, neem dan zo tijdig mogelijk contact op om uw zaak met mij te bespreken. Ik geef u een eerlijk advies. Hoe eerder u komt, des te meer kans u hebt dat ik wat voor u betekenen kan. Het indienen van zienswijzen valt in het algemeen onder uw rechtsbijstandverzekering.

Artikel geschreven door Paul Van Hoef

Paul Van Hoef is al ruim dertig jaar uw betrokken en betrouwbare advocaat. Uw belang is zijn belang, hij stopt pas als alle wegen zijn benut. Hij is ijzersterk als het aankomt op het oplossen van juridische puzzels. Vervolgens kan hij dit duidelijk uitleggen, waardoor u te allen tijde weet waar u aan toe bent. Hierdoor kan hij u goed bijstaan om een juridisch conflict te voorkomen of te winnen.

Paul Van Hoef