Waarom kiest u ons?

Deskundig

35 jaar ervaring

Betrokken

Uw belang is ons belang

Doelmatig

Vlot, efficiënt en effectief

Betrouwbaar

Wij komen onze afspraken na

Klanten die u voorgingen:

Omgevingsvergunningvrij bouwen eenvoudig en in hoofdlijnen uitgelegd

Omgevingsvergunningvrij bouwen in strijd met het omgevingsplan, in elke gemeente kan het weer anders zijn. Het blijft dus opletten. In deze blog leg ik het u nog eens eenvoudig en in hoofdlijnen uit.

De Bruidsschat en Bijlage II van het Bor

Tot 1 januari jl. waren er bestemmingsplannen. Op 1 januari zijn dat tijdelijke omgevingsplannen geworden. En tenslotte komt er één omgevingsplan per gemeente.

Omgevingsvergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk in strijd met het bestemmingsplan was tot 1 januari in artikel 2 onderdeel 3 van Bijlage II bij het BOR geregeld. Sinds 1 januari is dat onderdeel overgegaan in de artikelen 22.27 en 22.36 van de zogenaamde Bruidsschat (respectievelijk in de paragrafen 22.2.7.2 en 22.2.7.3 ervan).

Er is evenwel een groot en belangrijk verschil tussen de huidige Bruidsschat en het vroegere Bor: Het Bor was een landelijke regeling, die een gemeente niet opzij kon zetten en in elke gemeente op dezelfde wijze van kracht was. Een gemeente kan de Bruidsschat echter wél voor zichzelf (voor haar eigen grondgebied) geheel of gedeeltelijk overrulen en wel in haar omgevingsplan.

Het omgevingsplan en de Bruidsschat

Veel gemeenten hebben inmiddels voor het eerst een omgevingsplan vastgesteld.

Hierbij hebben ze moeten kiezen wat met de Bruidsschat te doen: ongewijzigd overnemen of op onderdelen niet en op welke onderdelen dan.

Of uw gemeente al een nieuw omgevingsplan heeft, kunt u vrij gemakkelijk achterhalen: Typ in het zoekvenster van Google of, nog beter, bij overheid.nl > lokaal de naam van uw gemeente en "omgevingsplan" in.

Zoek vervolgens met de term "22.2.7.3" om te weten of uw gemeente de regeling inzake het omgevingsvergunningvrij bouwen van bijbehorende bouwwerken in strijd met het omgevingsplan gehandhaafd of opzijgezet heeft. Onder Artikelsgewijze Toelichting staat het duidelijk uitgelegd.

Omgevingsvergunningvrij bouwen gehandhaafd

Ik heb inmiddels een aantal nieuwe omgevingsplannen bekeken. De desbetreffende gemeenten laten de regels van de tijdelijke omgevingsplannen veelal bóven die van de Bruidsschat gaan, maar met uitzondering van (onder andere) het onderdeel omgevingsvergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk in strijd met het omgevingsplan. Niet handhaven van dit onderdeel wordt dan, wat alleszins begrijpelijk is, "onwenselijk" genoemd.

Van Hoef Advocatuur

Als Van Hoef Advocatuur heb ik mij in het omgevingsrecht en het bestuursrecht gespecialiseerd en hier sinds 2017 een aantal blogs over geschreven.

Hebt u behoefte aan deskundig advies? Dan help ik u graag en kunt u hiervoor vrijblijvend contact met mij opnemen.

Artikel geschreven door Paul Van Hoef

Paul Van Hoef is al ruim dertig jaar uw betrokken en betrouwbare advocaat. Uw belang is zijn belang, hij stopt pas als alle wegen zijn benut. Hij is ijzersterk als het aankomt op het oplossen van juridische puzzels. Vervolgens kan hij dit duidelijk uitleggen, waardoor u te allen tijde weet waar u aan toe bent. Hierdoor kan hij u goed bijstaan om een juridisch conflict te voorkomen of te winnen.

Paul Van Hoef